top of page

Opmerkelijke samenwerking tussen de stad Gent en Wim Ballieu, voor de rusthuizen

Wim Ballieu, de Vlaamse chef en oprichter van de keten Balls & Glory, heeft een origineel partnerschap gesloten met de stad Gent. Vanaf mei bieden de vijf stedelijke rusthuizen en elf lokale dienstencentra elke maand een gerecht aan dat is bedacht door de ondernemende chef-kok. De stad en haar nieuwe partner Compass Group zien er een manier in om de kwaliteit en de gezelligheid van de maaltijden in de instellingen op te krikken.

Stad Gent
Stad Gent

Het project sluit aan bij het nieuwe restauratiecontract dat de Stad Gent heeft toegewezen aan de Compass Group. Naast een herwerkt menu ligt de nadruk sterk op ‘smaakbeleving’ en ‘plezier aan tafel’. De twaalf door Wim Ballieu uitgewerkte gerechten zullen geleidelijk ingevoerd worden, met een frequentie van één per maand. Als bonus komt daar vier keer per jaar een degustatie van zijn beroemde gehaktballen bij. Bij de lancering bezoekt de chef zelf elk etablissement om live kookdemonstraties te geven. De première vindt plaats op woensdag 14 mei in zorgcentrum Zuiderlicht in Mariakerke, met een menu van lengfilet, bloemkoolpuree, mosselen en beurre blancsaus.


De stad benadrukt sterk de menselijke en sociale dimensie van de aanpak. “Voor veel bejaarden is de maaltijd het hoogtepunt van de dag", weet schepen van ouderenzorg Astrid De Bruycker. Door het project wint dit moment sterk aan smaak en belevingskracht. ”

Het stond niet echt in de sterren geschreven: Balls & Glory heeft een imago opgebouwd van een stedelijk, relaxed en modern restaurant, dat sterk inzet op vakmanschap, op het lokale en de identiteit van het product: de gevulde ‘boulet’.Het lijkt dan ook nogal een verrassende stap naar het rusthuis, een institutionele omgeving die vaak wordt gezien als de laatste plek waar je culinaire vernieuwing zou verwachten.Hoewel we de details van de deal tussen de stad en de chef-kok niet kennen, zou dit hoofdzakelijk marketinggebeuren, voor iedereen interessant moeten zijn.


Door een beroep te doen op een bekende naam in de Vlaamse gastronomische scene, hoopt de stad Gent het cateringaanbod in haar instellingen op te waarderen en tegelijk momenten te creëren waar de betrokkenen naar uitkijken om met anderen te delen.


Dit partnerschap kan de instellingen en rusthuizen die de stad onder haar hoede heeft aan een moderner imago helpen . Voor Wim Ballieu is het een gebaar van sociale verantwoordelijkheid dat aansluit bij zijn lokale verankering en geen afbreuk doet aan zijn merkimago. Hij kan er aan authenticiteit en sociale impact alleen maar bij winnen.

Wim Ballieu — even ter herinnering — is een van de vooraanstaande Vlaamse keukenfiguren. In 2012 stampte hij met Balls & Glory een nieuw restaurantconcept uit de grond.Het merk is gespecialiseerd in gevulde ambachtelijke gehaktballen, die opgediend worden met stoemp (puree van aardappelen en groenten) of een frisse salade. De gehaktballen worden gemaakt met vlees van de boerderij van de familie Ballieu en er zijn ook vegetarische opties verkrijgbaar. Het concept begon als een pop-uprestaurant in Gent en verspreidde zich daarna naar andere Belgische steden, maar voornamelijk Brussel. Ondertussen heeft Balls & Glory maar 2 vestigingen meer, in Antwerpen en Gent.

bottom of page