Michelingids België 2025: De Bib Gourmands bekronen kwaliteit tegen betaalbare prijzen
- Gondola Foodservice
- 23 apr
- 2 minuten om te lezen

De gemiddelde kostprijs van een maaltijd voor twee personen in een Belgisch restaurant is op vijf jaar tijd gestegen van 60 naar 80 euro. De context daarbij is de toenemende inflatie, met een cumulatieve prijsstijging van 21,9% tussen 2020 en 2025, die bovendien het sterkste was in de voedingssector. Met deze omwenteling gaat nog een andere onderliggende trend gepaard: 77% van de consumenten geeft nu de voorkeur aan lokale en duurzame producten, een verschuiving die veel restauranthouders volop integreren in hun culinaire aanpak.
In dit veranderende landschap zijn de Bib Gourmands van de Michelingids relevanter dan ooit. Deze onderscheidingen worden toegekend aan zaken die kwaliteit aanbieden voor een schappelijke prijs van zo’n 45 euro voor een volledig menu. Ze beantwoorden daarmee aan de verwachtingen van een doelgroep die betaalbaar gastronomisch genot verwacht, zonder in te boeten op versheid of authenticiteit.
15 nieuwe adressen voor 2025
In de aanloop naar de prestigieuze sterrenceremonie heeft de Michelingids zopas de lijst bekendgemaakt van de 15 nieuwe Belgische etablissementen die in de editie van 2025 een Bib Gourmand krijgen. Wallonië is in die selectie goed vertegenwoordigd:
7 restaurants in Wallonië, waaronder Émulsion in Floreffe, Sebastian in Luik en Table et Vin in Mont-sur-Marchienne;
5 laureaten in Vlaanderen, waaronder and/or in Antwerpen, Jacobin in Brugge en The FOX in Oudenaarde;
3 in Brussel, met winnaars als Lune Siamoise in Elsene en Babam in Watermaal-Bosvoorde.
Antwerpen blijft gastronomische hoofdstad
De officiële uitreiking van de Michelingids België en Luxemburg vindt plaats op maandag 28 april 2025, in het inspirerende decor van ‘A Room with a ZOO’, tegenover het Antwerpse Centraal Station. De stad, die zo al een indrukwekkend gastronomisch prestige heeft, wordt voor het tweede jaar op rij gastheer van dit grote evenement.
Culinaire tempels zoals Viki Geunes' Zilte (3 sterren), Gert De Mangeleers Hertog Jan at Botanic en Nick Brils The Jane (2 sterren) geven extra glans aan de internationale gastronomische reputatie van de havenstad.