Het groenteatelier van Bressoux, de 'ontbrekende schakel' in duurzame voedselproductie
- François Remy

- 14 nov
- 2 minuten om te lezen
De duurzame voedselketens in de Luikse regio beschikken nu over een logistiek platform van 3.000 m². De 'korteketenhub' die de coöperatie Terra Alter sinds half oktober exploiteert omvat een groentewerkplaats die lokale biologische producten verwerkt voor collectieve keukens en andere horecaprofessionals.

Goed en eerlijk eten. Die maatschappelijke uitdaging vraagt om structurele antwoorden. En de 'korteketenhub' van Bressoux is daar één van, volgens de overheden en de spelers die voor dit voorbeeldige project de handen in elkaar sloegen.
Scholen, kinderdagverblijven, horecabedrijven en andere operatoren in de Luikse regio kunnen nu hun verse producten lokaal aankopen en tegelijk voldoen aan de groeiende vraag naar duurzaamheid.
Het logistieke platform van 3.000 m² ligt op een strategische plek in de stad en huisvest een atelier voor groenteverwerking en -bewaring van de coöperatie Terra Alter Belgique, die gespecialiseerd is in de bereiding van gebruiksklare biologische en seizoensgroenten voor de collectieve en commerciële restauratie. De organisatie kijkt uit naar grotere volumes om rendabel te worden en streeft op termijn naar een verwerkingscapaciteit tot vijf ton per dag.
De doelstellingen van dit project, dat de duurzame voedselvoorziening in stedelijke gebieden structureert, zijn duidelijk divers, te beginnen met het verkorten van de toeleveringsketen door minder tussenpersonen en letterlijk kortere transportafstanden. Maar het is ook de bedoeling om de knowhow van lokale producenten te valoriseren door hun een eerlijk inkomen te garanderen.
Zoals de eenheid Manger Demain benadrukt, is de agrovoedingsindustrie overigens een van de grootste werkgevers in de Luikse regio. Er bevinden zich enkele grote bedrijven, waarvan de producten internationaal worden verkocht, waaronder AB Inbev, LaLorraine, Galler, HesbayFrost, Come a Casa...
De ingebruikname van dit allereerste platform in zijn soort in Luik zal in theorie helpen om de stromen te rationaliseren, de distributiekosten te verlagen en het bestellen voor professionele aankopers te vereenvoudigen door volumes te bundelen.
Voor producenten betekent dit een stabiele afzetmarkt en een schaalvergroting. Voor restauranthouders en keukenbeheerders een garantie op een regelmatige aanvoer van lokaal verwerkte producten.
Volgens het Luikse lokale mediakanaal Qu4tre gebruikt het nabijgelegen collectieve cateringbedrijf TCO Service al groenten van Terra Alter om dagelijks zo'n 1.500 maaltijden te produceren. Dit partnerschap illustreert de onmiddellijke operationele capaciteit van de korteketenhub om aan de behoeften te voldoen.
Volgens de plannen van de Waalse regering worden nog twee centra geopend in Marchienne-au-Pont en Suarlée, elk met aanvullende specialisaties. In Charleroi zal op het voormalige industrieterrein (AMS SUD) een faciliteit van 2.600 m² worden gebouwd voor de groothandel in voedingsmiddelen en de verwerking van rauwe groenten. Ze komt naast de centrale keuken van het Humani-netwerk (voorheen ISPPC), die dagelijks 25.000 maaltijden produceert voor uiteenlopende collectiviteiten.
In Namen zal een toekomstige hub een oppervlakte van minstens 1.000 m² beslaan. Hij zal voedselverwerkingsateliers omvatten, een opslagruimte en een lokaal voor ordervoorbereiding voor B2B-klanten.









