De 60ste Burger King, Lila29, Insieme...
- François Remy
- 4 jul
- 4 minuten om te lezen
NOW OPEN - Van het trendy café tot de baanbrekende bistro, van barretje in de buurt tot sterrenrestaurant. Een overzicht van de nieuwe etablissementen.

Welkom bij de tweede aflevering van Now Open. Met dit overzicht wil Gondola Foodservice in kaart helpen brengen wie en wat de sector drijft. Door de spelers aan te wijzen die het Belgische culinaire landschap bepalen of hertekenen ...
Op het menu vandaag: een rechtstreekse vlucht naar Sardinië, een restaurant dat bouwwerken aangrijpt om zichzelf te ‘verbouwen’, een lokale trattoria in hartje Namen ...
De jongste franchisenemer van het netwerk opent de 60e Burger King in België

Toen hij onlangs in La Louvière de 60e vestiging van de Whopper-keten in België opende werd de 29-jarige Pietro Rinaldi jr. meteen hun jongste franchisenemer. Hiermee treedt hij in de voetsporen van zijn gelijknamige papa, die begin jaren 90 dezelfde stap zette met de overname van de Quick in Haine-Saint-Pierre.
De nieuwe BK in La Louvière biedt plaats aan 140 klanten, inclusief het terras, en creëert ongeveer veertig lokale banen. Een positieve impact op de economie die zich nog eens herhaalde in Binche, met nog een gelijkaardige nieuwe opening.
De verdere ontwikkeling van de ‘flame-grilled’-burgerketen in België toont nog een andere interessante evolutie: bijna 10% van de Belgische klanten van Burger King kiest ondertussen voor het vegetarische alternatief (tegenover 25% op de Scandinavische markten).
Enkele reis Sardinië vanuit Verviers

De voormalige managers van La Cucina, Federico Pilloni en Chloé Corman, openden op slechts een paar meter van het vorige adres hun nieuwe zaak. Vanaf een bijna afgewerkte Place du Martyr nodigt La Sardegna je uit voor een culinaire reis door Italië, met speciale aandacht voor de typisch Sardijnse smaken. Op het menu staan huisgemaakte gerechten en verse producten, waarvan de meeste rechtstreeks afkomstig zijn van het op een na grootste eiland van de Middellandse Zee.
Achter de zaak zit ook de lokale projectontwikkelaar Jean-Pol Bollette die met passie het historische en industriële erfgoed van Verviers wil beschermen om zo zijn thuisstad nieuw leven in te blazen.
Een buurttrattoria ... in het historische centrum van Namen

Serena Borli en Mathias Grandmont, beiden opgeleid aan de Naamse Citadelle-hotelschool, openden begin april hun allereerste restaurant, dat zich ook laat inspireren door Italiaanse tradities: Insieme betekent 'samen' in de taal van Dante. Van een verbindende naam gesproken.
Ze werden door de klanten alvast enthousiast begroet. Deugd deed vooral de feedback: “We voelen ons thuis bij jullie”. Leuk om te horen voor jonge restauranthouders die net dat willen doorgeven.
Het koppel heeft veel aandacht voor vers en huisgemaakt, met een menu dat mee evolueert met de seizoenen. En met wijn springen zo ook niet nonchalant om. "Non c'è pasto senza vino", stellen ze bij Insieme enthousiast, tot zelfs op hun sociale netwerken toe. Serena heeft een passie voor oenologie en heeft samen met haar leveranciers een wijnkaart samengesteld die je meeneemt van Sicilië tot Piemonte en terug naar Puglia.
Restaurants die evolueren naarmate de werken vorderen

"Na 22 prachtige jaren sluit Au Fil du Temps tijdelijk zijn deuren, voor de duur van de werken aan de Place de la Gare in Dottignies”. Toen Pierre Vanlaere en zijn team dit eind mei lieten weten, hingen ze hun koksmuts niet aan de haak. Ze toverden integendeel de oude delicatessenzaak aan de rue de France om tot een nieuwe brasserie, Sur le fil.
Nieuw concept, nieuw menu, met de klassiekers in het genre voor een betaalbare prijs. “De horeca is altijd in beweging en de verwachtingen van klanten veranderen”, vernam Sudinfo van Bastien Vandaele, die instaat voor de keuken. Sur le fil is geopend van donderdag tot zondag en biedt plaats aan ongeveer 110 klanten (waarvan ongeveer vijftig op het terras). De zaak kan afgehuurd worden voor privégelegenheden, ook gedeeltelijk.
Eten delen, en gedeelde verantwoordelijkheden

Na meer dan tien jaar achter de schermen van sterrenzaak Attablez-vous kon chef-kok Charles Jeandrain het niet laten om een voormalige bistro in het voetgangersgedeelte van Namen over te nemen en er een nieuw concept te lanceren: PARTAGE.
Bij Partage draait het niet om haute cuisine, maar om ‘moeders keuken’ die werkt met wat de markt te bieden heeft en uiteraard om te delen. “Partage keert terug naar een eenvoudige, authentieke keuken waarvan iedereen kan genieten”, verduidelijkt de chef.
En het idee van delen stopt niet bij het bord, want de jongeren van Attablez-vous hebben de leiding. Ervaringen delen, verantwoordelijkheden delen, succes delen? Wordt vervolgd.
Iberische smaken ‘op hoog niveau’ in Brussel

Hoog boven de Noordwijk, op de negenentwintigste verdieping van hotelketen The Standard dat onlangs in een WTC-toren zijn intrek nam, serveert rooftoprestaurant Lila29 de ‘gewaagde Iberische treffers’ van de Californische chef-kok Alex Joseph, met een panoramisch uitzicht over de hoofdstad. Dit alles in een golvend designinterieur van de Belgische architect Bernard Dubois, die onze kleuren verdedigde op de Architectuurbiënnale van Venetië.
Naast cecina uit León, pan de cristal, croquetas en andere manchegovarianten, biedt Lila29 ook uitzonderlijke cocktails met Cubaanse rum, granaatappel, mezcal en paprikasaffraan om er maar eentje te vermelden.
Eerder in Now Open:
Uitbater of eigenaar van een zaak die binnenkort haar deuren opent? Of net gestart? Laat het ons weten! We brengen het goede nieuws graag mee onder de aandacht. Contacteer ons met alle mogelijke relevante informatie.