top of page

"Vlees versus Plant": wie wint het duel der trends in 2025?

Smaak, prijs en voedingswaarde: de consument lijkt de knoop door te hakken en stelt, na jaren van hypes, de beloftes van weleer op de proef.

© FRe
© FRe

De onbetwiste winnaar in de voedingssector van dit officieuze duel in 2025 is... vlees. Producten van dierlijke oorsprong staan weer volop in de belangstelling. Hoewel de wereldwijde verkoop van plantaardige producten blijft groeien (met een jaarlijkse groei van 8,5%), vertraagt het momentum. De sector kampt met dalende investeringen, wisselende resultaten per regio en hardnekkige drempels zoals de prijs en het imago van sterk bewerkt voedsel.


Tegelijkertijd beleven dierlijke producten een wederopstanding dankzij hun smaak, prijs-kwaliteitverhouding en vertrouwdheid, en door veranderende consumentenverwachtingen, zo stipt FoodNavigator Europe aan. Eiwitrijke, minimaal bewerkte dierlijke producten passen perfect in het nieuwe gezondheidsverhaal, zeker nu de opkomst van GLP-1-medicijnen de aandacht vestigt op voedzame, nutriëntrijke voeding.


Marktgegevens wijzen ook op een afnemende interesse in plantaardige vleesimitaties ten gunste van zogenaamde ‘whole foods’ (volwaardige voeding), waaronder traditioneel vlees en zuivel. De prijsinflatie bij plantaardige alternatieven vergroot die kloof alleen maar.


Al met al wijzen deze trends op een herijking van de voedselmarkt, waarbij dierlijke producten hun dominante positie in de keuzes en het debat van de consument herbevestigen.



bottom of page