De strijd voor de velen die zelf uit de keuken willen blijven
- François Remy
- 2 dagen geleden
- 2 minuten om te lezen
Nu ‘foodservice’ in Europa almaar meer martkaandeel wegknabbelt bij de voedingswinkels, gaat een bijzondere aandacht uit naar de afhaalformules en de opwarmmaaltijden. De sociaal-demografische uitdaging is niet min: wie zal eten serveren aan de generatie die niet zelf kookt?

Een echte generatiekloof. Met een culinaire paradox erbovenop. Consumenten tussen 20 en 40 jaar zeggen thuis te willen koken (45%), veel meer dan de generatie voor hen (30% van de babyboomers). Als het echter tijd wordt om achter het fornuis te verdwijnen, laten ze de moed zakken. Zo blijkt er een heuse ‘no cooking’-generatie te bestaan, aldus Eurocommerce, de Europese retailfederatie, in haar rapport over voedseldistributie in 2025.
Het is duidelijk dat millennials en Gen Z graag uit het vuistje eten, wat aansluit bij de toenemende neiging tot 'niet koken'.Meer dan 70% van de klanten in deze leeftijdscategorieën koopt minstens één keer per maand een afhaalmaaltijd en bijna 40% kiest minstens één keer per week voor een kant-en-klaarmaaltijd.
Distributie en restaurants, dezelfde strijd?
Het is een feit dat de ‘on-the-go’-formules almaar populairder worden. Bakkerijen, straatverkopers, foodtrucks en automaten hebben zelfs marktaandeel afgesnoept van de gelegenheden waar je aan tafel bediend wordt. Meer dan de helft van alle consumenten koopt minstens één keer per maand een broodje, bereide salade, drankje en/of snack. Terwijl de praktische opties zoals voorverpakte, halfbereide of diepvriesmaaltijden steeds meer ingeburgerd raken.
De groei in de foodservice blijft die van foodretail overtreffen.“Vóór de COVID-19 pandemie steeg de omvat met 5,3% per jaar, bijna twee keer het groeipercentage in de grocery retail voor de periode 2014-2019”, aldus het onderzoek van Eurocommerce. Na de daling door de gezondheidscrisis wist de foodservice tussen 2023 en 2024 op te veren met groeicijfers die bijna het dubbele bedroegen (1,6) van die van de moderne winkels.
Nu het thuisverbruik van buitenshuis bereide voeding in Europa aan het volume knabbelt van het kruidenierssegment (-0,3% per jaar), rijst de interessante vraag hoe het aanbod bij de afhaal- en opwarmmaaltijden zich verder zal ontwikkelen.
