top of page

De glans van onze Michelin-sterren sinds de gezondheidscrisis

Bijgewerkt op: 13 mei

Belgische chefs hebben de smaak voor gastronomie niet verloren sinds de coronapandemie. Daar worden we elk jaar opnieuw aan herinnerd tijdens de prijsuitreiking van de Michelin Gids. We blikken even terug op evolutie van onze culinaire scene, in het licht van de sterren.





Een Belgische kunst van lekker eten die het land mooi weerspiegelt. Drie regio's met elk een eigen sfeer: Brusselse stabiliteit, Waalse vooruitgang en  Vlaamse voortreffelijkheid. Gondola FoodService kijkt verder dan de media-aandacht die elk jaar gepaard gaat met de publicatie van de gastronomische bijbel en wilde de inventarisatie van lekkerste restaurants bekijken vanop een afstand.


De bedoeling is niet om sociodemografische analyses uit te voeren of wetenschappelijke conclusies te trekken, het idee is dat we gaan kijken naar de sterren in de Michelingids en zien wat de cijfers ons vertellen. Als we bijvoorbeeld kijken naar de Belgische restaurants die een plekje hebben gekregen in het beroemde rode boekje sinds het einde van de coronapandemie, zien we een stijgende trend tot dit jaar (van 128 naar 143 in 2024, tegenover 140 in 2025).


Op het eerste gezicht heeft Vlaanderen het hoogste aantal sterren, alle categorieën en periodes samen. De enige 3*-zaken liggen systematisch in het noorden van België, in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen of Antwerpen. De regio lijkt gestaag te groeien in de Michelin Gids.


In verhouding tot het totale aantal bekroonde restaurants (ongeveer 60%) vertoont de gastronomische superioriteit van Vlaanderen niettemin een subtiele vertraging, met een verlies van vijf sterren in de uitreiking van dit jaar. In Wallonië zien we dan weer een tegenovergestelde trend.


De regionale haute cuisine heeft een langzame maar zekere toename gezien van het aantal topzaken, met een stijging van 29 éénsterrenrestaurants naar 38 in de voorbije vijf jaar. Het lijkt erop dat het aandeel Waalse Michelin-zaken geleidelijk aan groter wordt (vandaag vertegenwoordigen ze 30% van de lijst) ten koste van hun Vlaamse tegenhangers.

De onwrikbare Brusselse zaken - of zo goed als, wanneer je denkt aan La Villa Lorraine, dat zijn twee sterren gehalveerd zag - zetten de toon sinds 2021, met ongeveer veertien gastronomische restaurants (goed voor 10% van de lijst).


Niks om zich druk om te maken? De dynamiek in deze sterrenhemel, van de Vlaamse meesters tot de onverschrokken Walen, herinnert eraan dat de verfijnde keuken in België nog steeds de ingrediënten voor succes in handen heeft.

 

bottom of page