top of page

Wie is die DoorDash die Deliveroo wil overnemen?

Bijgewerkt op: 30 apr

© Deliveroo
© Deliveroo

Achter deze weinig bekende naam in België schuilt een Amerikaanse gigant in maaltijdbezorging. Door naar Deliveroo te lonken, zoekt het bedrijf vooral een toegangspoort tot Europa, op een bijzonder geschikt moment.


DoorDash, de bij ons voorlopig nog onbekende onderneming die Amerikanen toelaat om de “smaak van België” in hun buurt te ontdekken, wil Deliveroo overnemen. De voorgestelde prijs: 1,8 pond per aandeel. Wat het Britse bedrijf waardeert op ongeveer 3 miljard euro.

Niets verrassends. Er gingen hierover al verschillend geruchten rond in de pers, zoals Deliveroo herinnerde in zijn persbericht van afgelopen vrijdag. Volgens de toenmalige geruchten zouden meningsverschillen over de waardering een einde hebben gemaakt aan de gesprekken.


Deze keer zouden beide partijen dus opnieuw rond de tafel zitten, geholpen door de grote bewegingen die momenteel plaatsvinden in de wereldwijde sector. In februari wierp investeerder Proxus zijn oog op Just Eat Takeaway, waarbij sprake was van een overnamebod van 4,1 miljard euro.


Het moment is des te gunstiger omdat Deliveroo veel van zijn beurswaarde heeft verloren, met een daling van meer dan 50% sinds de beursintroductie in 2021. Terwijl de vraag naar maaltijdbezorging is gestagneerd sinds de piek tijdens de coronapandemie.

Met andere woorden, het Amerikaanse DoorDash heeft een troef in handen, met een tiental nieuwe markten in het vooruitzicht. Maar wie is die mogelijke nieuwe Europese speler nu echt?


Iedereen kent hier UberEats, de Amerikaanse bezorgdienst, maar in de Verenigde Staten domineert een andere speler de markt. Een bedrijf dat in 2024 een omzetstijging van 24% boekte, goed voor 10,7 miljard dollar (9,4 miljard euro) en een aangepaste EBITDA van 566 miljoen dollar (499 miljoen euro, +56%). Of, concreter, een platform dat gemiddeld 7 miljoen leveringen per dag beheert.


Een zoveelste Californisch succesverhaal binnenkort bij ons?


DoorDash is het verhaal van een studentenproject aan Stanford dat werd omgevormd tot een commercieel succes. Een avontuur dat begon in februari 2013 met de bezorging van “een pad thai-kip en loempia’s” via de voormalige domeinnaam PaloAltoDelivery.com.


De eerste Dasher – bijnaam voor de bezorgers van het platform – geeft toe dat hij “geen enkel idee had van de mogelijkheid om ons project in een bedrijf om te zetten”. Toch, schrijft medeoprichter en CEO Tony Xu in zijn brief aan de aandeelhouders, “dat vandaag de dag nog zoveel dingen verbonden blijven met de begindagen van DoorDash”.

Zoals “de noodzaak van een uitzonderlijke digitale ervaring en een hoogwaardig logistiek netwerk voor de laatste kilometer, in staat om goederen van alle handelaren te leveren, of ze nu bederfelijk zijn zoals ijsjes of frieten, zo delicaat als orchideeën of krekels, of zo kostbaar als iPads of grote televisieschermen”.


In de afgelopen vijf jaar heeft DoorDash meer dan ooit geïnvesteerd om op te schalen en zijn activiteiten uit te breiden “van een bedrijf met één product in één land (de Verenigde Staten) naar een multiproductbedrijf actief in meer dan 30 landen”. Want hoewel maaltijdbezorging de belangrijkste divisie blijft, houdt de operator zich nu ook bezig met de levering van boodschappen, consumentengoederen en andere zaken zoals sportartikelen.


“Wij zijn ervan overtuigd dat lokale bbp-groei de beste manier blijft om economische kansen te creëren en iedereen vooruit te helpen”, stelt de topman van DoorDash zich als missie.


bottom of page