top of page

Capoue verwijdert "controversiële additieven" uit zijn recepten

Dit familiebedrijf, dat bekend staat om zijn ambachtelijke ijsjes, hanteert een strikt voorzorgsprincipe als het gaat om levensmiddelenadditieven. Omdat Capoue niet zeker is van de effecten op de gezondheid, heeft het besloten om deze stoffen uit al zijn bereidingen te weren.

"Mijn belangrijkste motivatie is mijn familie en vrienden, mijn kinderen die ijs eten. Wie zou ze dit soort additieven willen geven?" zegt Antoine de Peyerimhoff, mede-eigenaar van Capoue. Dit is niet langer een theoretische kwestie, aangezien recente wetenschappelijke onderzoeken wijzen op hun mogelijke effecten op de gezondheid en hun mogelijke verband met bepaalde ziekten.


Capoue, dat in 1947 werd opgericht in Etterbeek, heeft een lange traditie van ambachtelijk ijs en heeft daarom de radicale beslissing genomen om E471, E472 en andere "controversiële additieven" uit al zijn recepten te bannen. Deze ingrediënten worden gebruikt voor hun emulgerende en stabiliserende eigenschappen en optimaliseren de textuur, de houdbaarheid en het mondgevoel.


Deze agentia zijn diep geworteld in productiepraktijken, zelfs ambachtelijke, maar het gebrek aan kennis over hun werkelijke implicaties betekent dat "we extra waakzaam moeten zijn", benadrukt Capoue. Om deze additieven te vervangen, herformuleert het merk zijn producten sinds 2018.


Technische innovatie


"In samenwerking met experts uit de sector hebben we onze eigen technische mix ontwikkeld, 100% natuurlijk, die water stabiliseert en emulgeert zonder vals te spelen," zegt Antoine de Peyerimhoff. Bovendien blijkt de techniek internationaal populair en biedt het "een echte clean-label oplossing" voor zowel ambachtslieden als fabrikanten.


Het bedrijf Capoue wil de gevestigde technologieën blijven uitdagen als onderdeel van een "kwaliteitsbenadering, om nog verder te gaan in termen van natuurlijkheid". Er is ook voor gezorgd dat het suikergehalte beperkt is tot de "juiste hoeveelheid". "Om de grondstof niet te verhullen. De ster is het product, niet de suiker", zegt de mede-eigenaar, die een beredeneerde inkoop verdedigt.


Voor de goede orde: alle ijsjes van Capoue komen uit het centrale atelier in Pailhe, in de provincie Luik, met "zorgvuldig geselecteerde" grondstoffen. De vanille komt uit Madagaskar, de meloen uit de Cavaillon-regio, de aardbeien worden geteeld in Gerpinnes...".




bottom of page